Kuvia

2019
Here we go... 41%

Puhdas ja raikas sisäilma on jokaisen etuoikeus!

Espoo

Puhtaan sisäilman kannalta on hyvä ottaa huomioon muutama yksinkertainen asia jotka voi jokainen koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän omaava tarkistaa itse:

 

Raitisilmaritilän puhtaus?

-Raitisilmaritilä sijaitsee yleensä näkyvillä ulkoseinällä. Ritilöissä saattaa olla ns.hyönteisverkko joka tukkiintuu helposti ja näin ollen estää tuloilman saannin asuntoon. Verkko olisi hyvä poistaa ritilästä.

 

Onko ilmanvaihtoventtiilit puhtaat?

-Venttiilit voi puhdistaa myös itse. Lukitusmutterit pitäisi olla venttiileissä kiinni niin ettei venttiileiden asento pääse muuttumaan. Jos näin ei ole niin todennäköisesti niitä on availtu tai laitettu kiinni omavaltaisesti. Tämä tarkoittaa silloin sitä että ilmamäärien tasapainoitus asunnossa ei enää täsmää. 

 

Ilmamäärien mittaus- ja säätötyö ammattilaisella on ainoa tapa saada järjestelmä tasapainoon.

Likaiset venttiilit kertovat yleensä myös sen että ilmanvaihtokanavissa on likaa ja mahdollinen järjestelmän puhdistus saattaa olla ajankohtaista. Venttiilin irroittaessa katosta tai seinästä, kanavaan näkee ja voi havaita onko kanavassa likaa.

 

Muistitteko vaihtaa Ilmanvaihtokoneeseen suodattimet?

-Ilmanvaihtokoneen tarkastaminen suodattimien vaihdon yhteydessä on myös hyvä tehdä.

Korvakuulolla voi jo todeta mahdolliset moottoreiden viat ja pohjalle kerääntynyt runsaampi kosteus yleensä kielii siitä että kondenssiveden poistoputki saattaa olla tukossa.

 

Tässä vielä muutama esimerkki mitä meidän asiakkailta on kuultu heidän miettiessään onko kaikki kunnossa ilmanvaihdon osalta:

“Kotiin tullessani huomasin tunkkaisen ilman koko asunnossamme”

Hyvä esimerkki siitä että jotain on vialla ilmanvaihtojärjestelmässä! Voi myös olla että järjestelmän käyttö on asukkaille uutta ja ehkä he tarvitsevat opastusta kuinka järjestelmää käytetään?

“Ilmanvaihtokoneemme sijaitsee makuuhuoneessamme. Siitä lähtee vinkunaa joka on todella häiritsevää.”

IV-koneen huolto on ajankohtaista. Kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan ammattilaiseen. IV-koneen moottorit ovat todennäköisesti tulleet tiensä päähän.

 

“Muutimme juuri uuteen asuntoomme emmekä ole löytäneet mitään dokumentteja ilmanvaihtoputkistosta. Onkohan putket puhtaat ja liikkuukohan ilma niin kuin pitää?”

 

Kartoituskäynti voisi olla paikallaan.Kartoituksessa käydään läpi kaikki tarvittavat kohdat. Tässäkin kohdassa kannattaa ottaa yhteys ammattilaiseen.

Mahdollinen järjestelmän puhdistus- sekä säätötyö tuo jo asukkaalle hyvän kuvan järjestelmästä. Säätötyö on aina hyvä tehdä muutenkin jos ei asiasta ole varmuutta.

 

Ilmamäärien säätötyö on tärkeää suorittaa ammattilaisella. Asiallisesti säädetty järjestelmä pitää rakenteet kunnossa ja luo tasapainoisen sisäilman kaikille.

 

Puhdas ja raikas sisäilma on jokaisen etuoikeus!

 

Jani Kuusisto

Jani Kuusisto

Nuohooja
+358 46 921 1611
kuusisto.jani@ventrix.fi
www.ventrix.fi

© Copyright 2018 – Ventrix Oy | Tietosuojaselosteemme